Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tips och råd från tidigare studenter

Vilket råd skulle du vilja ge geologistudenter?

 

"Tänk strategiskt! Blanda kurser som du tycker är intressanta med kurser som är mer strategiska. Det är klokt att börja ha kontakt med olika företag redan under utbildningen. Gör praktik eller försök få sommarjobb. Ge inte upp även om det kan vara svårt." Daniel Preis, miljögeotekniker

Läs intervjun med Daniel

 

"Många har redan en idé om vad de vill jobba med efter sin examen, t.ex. förorenad mark eller geofysik. Var öppen för andra saker också, geologi är så brett! Våga satsa på det du tycker är mest intressant!" Josefin Martell, doktorand

Läs intervjun med Josefin

 

"Fundera på vad du vill ha ut av din utbildning. Om du vill jobba i miljöbranschen, välj de mer praktiskt tillämpade kurserna och delta aktivt på exkursionerna. De är jättebra! Man vänjer sig vid hur det är att vara ute och jobba. Jag kan rekommendera kurserna i hydrogeologi, förorenad mark och geofysik. Kunskapen om jordarter har jag haft jättemycket nytta av i mitt arbete. Jag gör dagligen jordprovtagning som miljögeotekniker. Vill du jobba som projektledare för tillståndsansökningar kan det vara bra att läsa miljöjuridik." 
Jessica Jennerheim, miljögeotekniker

Läs intervjun med Jessica

 

"Gå på föreläsningarna! Fundera på vad du tycker är roligt med geologi. Om du gillar forskning kan doktorandutbildning vara ett alternativ för dig. Försök att hitta potentiella arbetsgivare genom att göra praktik. Det finns en praktikkurs inom utbildningen som ofta leder till jobb.

När man studerar inser man inte alltid vilka kurser som är viktiga men det märker man när man börjar arbeta. Hydrologikursen är jätteviktig, liksom geofysikkursen. Tveka inte att lägga ytterligare två år på en masterutbildning i geologi. Jag uppskattade verkligen den! Jag valde att läsa kurser i både kvartärgeologi och berggrundsgeologi under mastern. Det underlättade för mig när jag sökte jobb. Arbetsgivarna sätter värde på att du har både bredd och djup i kunskaperna. 

Om du vill jobba som geoteknikkonsult är det bra att läsa kvartärkurserna. Jag har haft jättemycket nytta av dem, t.ex. kursen i glacial sedimentologi som fokuserar på våra ytliga jordlager. Inom min bransch har du också mycket nytta av en kurs i CAD. Vi använder oss mycket av det när vi gör ritningar." Casandra Hajny, uppdragsledare och geotekniker

Läs intervjun med Casandra