Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kandidatutbildning i geologi

Treårigt kandidatprogram i geologi

Studenter i kalkbrott

Kandidatutbildning

Kandidatutbildningen i geologi är något för dig som har ett stort engagemang för vår planet, dess utveckling och förändring genom tiden men även för de stora frågorna om vår miljö nu och i framtiden. 

Geologer är experter på hur berggrund och jordlager är uppbyggda och hur vatten och föroreningar rör sig i dessa avlagringar. Geologer kartlägger och inventerar naturresurser som exempelvis grundvatten, byggnadsmaterial, malmer och viktiga industrimineral, gör mark- och grundundersökningar av olika slag – till exempel inför byggprojektering samt arbetar med miljö- och naturvård.

Framtidsutsikter

Idag råder det brist på välutbildade geologer – efter såväl kandidat- som masterexamen är möjligheterna att få ett intressant, spännande och omväxlande arbete större än någonsin.

Om du läser geologi i Lund har du ett brett utbud av kurser att välja bland för att utbilda dig efter arbetsmarknadens behov eller för en framtid inom forskningen. Du kan med andra ord skräddarsy din utbildning efter dina egna intressen och målsättningar.

Programmets uppbyggnad

Den treåriga kandidatutbildningen inleds med ett basblock bestående av sex obligatoriska kurser som omfattar de första tre terminernas studier.

Här får du lära dig allt om geologins grunder, från mineral och vulkanism till istider, klimatförändringar och livets utveckling. Du får dessutom en god grund inom geologins tillämpningsområden i samhället. 

Därefter kompletterar du med valfria kurser, exempelvis inom tillämpad geologi. Du läser också valfria kurser under minst en termin utanför geologämnet som passar den profil du vill ha i din utbildning och som gör att du är väl förberedd för ett kommande arbetsliv.

Det tredje året avslutas med ett obligatoriskt examensarbete.

Efter kandidatexamen kan du antingen söka dig ut på arbetsmarknaden eller fortsätta ytterligare två år på en masterutbildning där du specialiserar dig och gör dig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden och inom forskningsvärlden. 

Kontakta studievägledare eller studierektor om du har frågor om din studiegång.

Första året

Hösttermin

Vårtermin

Andra året

Hösttermin

Vårtermin

Tredje året

Hösttermin

  • Valfri kurs: Vi rekommenderar kurs utanför geologiämnet
  • Valfri kurs: Vi rekommenderar kurs utanför geologiämnet

Vårtermin

Kontaktpersoner

Studerandeexpedition:
studieadmin [at] geol [dot] lu [dot] se (studieadmin[at]geol[dot]lu[dot]se)

Studievägledare: 
studievagledare [at] geol [dot] lu [dot] se (studievagledare[at]geol[dot]lu[dot]se)

Studierektor: Karl Ljung