Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

GEOB02 - nedlagd

Klimatologi och geomorfologi, 15 hp

Är vi på väg mot en ny istid, eller kommer människans utsläpp av växthusgaser att förhindra detta? Hur kommer det sig att Gotland en gång hade ett klimat som gjorde att det kunde bildas korallrev där? Varför är Alperna spetsigare än våra svenska fjäll? Hur har de skånska horstarna bildats? Den här typen av frågor försöker vi besvara på denna kurs som handlar om Jordens klimat och landskap.
Du kommer att få lära dig vad som styr det klimat vi har idag, men också mycket om hur och varför klimatet varierat genom Jordens historia. Du får veta hur inlandsisen format landskapet vi har runt omkring oss, men också hur vulkaner och kontinentkollisioner bildat öbågar och bergskedjor i andra delar av världen. Vi studerar forntidens klimat och dagens landskap både på plats i naturen och inomhus i laboratoriet och lärosalen. Bland annat tar vi hjälp av borrutrustning, mikroskop, flygfoton och satellitbilder. Vi blandar olika undervisningsformer, och flera olika typer av projektarbeten ingår i kursen.

Borrning i en mosse för att studera paleoklimat (delkurs 1) och besök vid ett meandrande vattendrag under en geomorfologisk exkursion (delkurs 2).
Borrning i en mosse för att studera paleoklimat (delkurs 1) och besök vid ett meandrande vattendrag under en geomorfologisk exkursion (delkurs 2).

ansökan

Kurstid: VT1, heltidsstudier
Behörighetskrav: Grundläggande samt GEOA01 eller GEL301, eller motsvarande
Utbildningsnivå: Grundnivå

Ansök hos www.antagning.se

Studievägledare

Karl Ljung
studievagledare [at] geol [dot] lu [dot] se (studievagledare[at]geol[dot]lu[dot]se)