Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

GEON08

Maringeologi och havsmiljöförändringar, 15 hp

Vill du veta mer om havet, hur haven fungerar idag och hur de fungerade förr? Då är detta kursen för dig. Kursen är på avancerad nivå och behandlar inledningsvis havens cirkulationsmönster, marina sedimentationsprocesser och avsättningsmiljöer samt näringscykler och livsmiljöer för olika marina organismer. Därefter arbetar vi oss längre tillbaka i tiden och studerar hur haven har sett ut under de senaste årmiljonerna och hur vi kan använda oss av marina sediment för att studera klimat- och miljöutveckling under jordens historia. Andra halvan av kursen har ett regionalt fokus där det ingår en expedition med ett forskningsfartyg till Västehavet eller Östersjön för provtagning av marina sediment som vi sedan analyserar i våra laboratorier. Resultaten från expeditionen redovisas i en projektrapport och kursen avslutas med en skriftlig tentamen.

Bilder från livet ombord på forskningsfartygen r/v Endeavor och f/f Ocean Surveyor.
Bilder från livet ombord på forskningsfartygen r/v Endeavor och f/f Ocean Surveyor.

Allmänt

Detta är en valfri kurs på masternivå som främst vänder sig till studenter i geologi, men den är även öppen för studenter på avancerad nivå inom andra naturvetenskapliga inriktningar, se behörighetskrav här intill. Kursen läses under första halvan av vårterminen, se studiegång.

Ansökan

Kurstid: VT1, heltidsstudier
Behörighetskrav: Grundläggande samt 90 hp i geologi inkluderande GEOB21-GEOB25, GEOB01-GEOB04, eller motsvarande kunskaper, alternativt 90 hp i naturgeografi, miljövetenskap eller biologi med akvatisk inriktning.
Utbildningsnivå: Avancerad

Ansök hos www.antagning.se

Studievägledare

Karl Ljung
studievagledare [at] geol [dot] lu [dot] se (studievagledare[at]geol[dot]lu[dot]se)

Resurser

Kursplan (pdf, ny flik)
Kurslitteratur (pdf, ny flik)
Schema - Observera att scheman endast är preliminära fram till en månad före kursstart
Canvas
Kursvärdering och kursanalys (pdf, ny flik)

Kursansvarig

 

Levande foraminiferer från Skagerraks botten.
Levande foraminiferer från Skagerraks botten.