Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Helena Filipsson

Jag är intresserad av hur klimatet och olika havsmiljöer har varierat bakåt i tiden, främst under de senaste ~130 000 åren (MIS5 och fram till idag). Andra intresseområden är nutida förändringar i havsmiljön särskilt i relation till mänsklig påverkan och hur vi kan förbättra verktygen vi använder för att återskapa forna tiders havsmiljöer. För att studera forna tiders klimat så måste vi utnyttja olika slags miljöarkiv. Jag använder mig av marina sediment och ett slags mikrofossil som heter foraminiferer. Foraminiferer är encelliga organismer, ofta med ett skal av kalk, vilket gör att de bevaras i sedimenten. Genom att studera hur artsammansättningen men även hur olika ämnen/isotoper i foraminiferernas skal varierar kan man få en bild av forna tiders klimat och miljö. Jag är dessutom intresserad av deras ekologi, varför en del arter trivs i vissa miljöer och andra inte, av hur bildningen av deras skal går till. Jag använder mig också av hydrografiska serier av temperatur, salthalt, syre, näringsämnen samt mäter stabila syre- och kolisotoper i olika vattenmassor för att förstå hur dagens havsmiljöer fungerar.

Jag är kursansvarig för Masterkursen Global och Regional Maringeologi (GEON04) och delvis för kandidatarbetes kursen (GEOL01), dessutom undervisar jag på flertalet kurser och handleder 2-3 Bachelor och Master studenter per år.

Jag twittrar emellanåt om min forskning, kvinnor i akademin frågor och om vetenskapskommunikation. Follow @HelenaFilipsson

Du hittar mig även på LinkedIN View Helena Filipsson's profile on LinkedIn

Jag är aktiv inom Linnemiljön LUCCI samt BECC

och naturligtvis i WINGS

Publikationslista från Google scholar

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:
Helena Filipsson
E-post: helena [dot] filipsson [at] geol [dot] lu [dot] se

Professor

Kvartärgeologi

+46 46 222 82 26

+46 76 777 25 66

440

Sölvegatan 12, Lund

16