Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Helena Alexanderson

Som kvartärgeolog är mitt huvudsakliga intresse att få veta mer om vad som hänt under kvartärtidens istider och mellanistider, att förstå samspel mellan is, hav, land och luft, hur landskap har utvecklats och miljöer förändrats under framför allt de senaste ca 200 000 åren. Jag använder i första hand geologiska arkiv som sediment, lagerföljder och landformer för att rekonstruera de istida miljöerna och utnyttjar dateringsmetoder som luminiscensdatering för att ta reda på när olika händelser ägde rum. Geografiskt arbetar jag i Arktis och Skandinavien.

Mina huvudsakliga pågående forskningsprojekt handlar om glaciationshistoria och istida miljöer i norra Sverige och på Svalbard, samt om flygsand i Sverige och Norge. Som föreståndare för Lunds Luminiscenslaboratorium forskar jag också inom luminiscensdatering och är samarbetspartner i flera projekt från olika delar av världen som använder luminiscensdatering.

Jag undervisar i sedimentologi, geomorfologi, glacialgeologi och geokronologi, förutom här vid Lunds universitet även vid Universitetet i Tromsø, där jag är professor II, samt som gästlärare vid UNIS.

Visa Helena Alexandersons profil på LinkedIn Gå till Helena Alexandersons profil

Publikationslista från Google scholar


Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:
Helena Alexandersson
E-post: helena [dot] alexanderson [at] geol [dot] lu [dot] se

Professor

Kvartärgeologi

+46 46 222 44 83

435

16

Flygsandsprojektet

Projektdeltagare framför skärning.
Martin Bernhardson, Sara Florén, Edyta Kalińska-Nartiša och jag vid en sanddyn.

Läs mer om projektet här.

Studentprojekt