Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

”Det är hisnande att få arbeta med material från Mars!”

Josein Martell arbetar som doktorand i astrogeologi vid Lunds universitet

Hur väcktes ditt intresse för geologi?

Intresset för rymden väcktes redan som barn. Jag såg filmen "Kontakt" med Jodie Foster när jag var sju och blev intresserad av planeter och stjärnor. Jag läste allt jag kunde hitta. När jag blev äldre överskuggades det av musik och konst, och det var först när jag var tjugo som jag hittade tillbaka till naturvetenskap igen, och jag insåg att mycket av det jag intresserat mig för när jag var yngre ryms inom ämnet geologi.

Vad arbetar du med nu?

Jag är doktorand vid Lunds universitet inom astrogeologi och forskar om meteoriter och bergarter som bildas vid meteoritnedslag. När en meteorit slår ner på jorden uppstår nämligen extremt hög temperatur och tryck, och det gör att det uppstår förändringar i berggrunden. Jag analyserar mina prover med hjälp av neutron- och röntgentomografi, och sedan gör vi 3D-modeller som visar hur proverna ser ut inuti. För några månader sedan höll jag i prover från Mars, det var hisnande!

Jag kommer att åka till forskningsanläggningen PSI i Schweiz för att göra analyser, men när ESS här i Lund är färdigbyggt kommer vi att ha världens bästa neutronkälla här. Det är roligt att arbeta med ett projekt kopplat till en världsledande anläggning som ESS. 

Vad var det bästa med att läsa geologi i Lund? 

Föreläsarna är mycket kunniga och hjälpsamma och det är bra stämning! Det är också en bra blandning mellan teori och praktik och Skånes geologi erbjuder mycket intressanta platser för exkursioner. Om man ser till Sverige, så är det nästan bara här vi kan studera avlagringar från Krita, en period när det levde dinosaurier på Jorden. Sedan är Lund en så mysig stad!

Vad handlade ditt kandidat- och masterarbete om?

Båda arbetena handlade om astrogeologi. Jag undersökte prover från två platser i Sverige där meteoriter har slagit ner för miljoner år sedan. Nedslagen gjorde fördjupningar i berget som senare blev vattenfyllda och idag är de synliga i landskapet som sjöarna Siljan och Mien. Det är häftigt att man fortfarande kan se spår av nedslag som skedde för flera miljoner år sedan!

Vad har du för nytta av utbildningen i ditt arbete?

Eftersom jag doktorerar så är utbildningen så klart A och O. Mitt forskningsområde är snävt och i Lund fanns möjligheten att välja kurser i det jag ville specialisera mig inom. Jag kunde dessutom skriva två examensarbeten och fortsätta forska i mitt ämne utan att byta universitet. Du har verkligen möjlighet att specialisera dig i Lund.

Vilket råd skulle du ge nya studenter?

Många har redan en idé om vad de vill jobba med efter sin examen, t.ex. förorenad mark eller geofysik. Var öppen för andra saker också, geologi är så brett! Våga satsa på det du tycker är mest intressant!

Var du utomlands under dina studier?

Ja, jag var på Island under en termin. Det var kul att läsa geologi och åka på exkursioner i ett land som har så fantastisk natur. Det är en bra erfarenhet att prova på att läsa vid ett annat universitet och man får möjlighet att komplettera med kurser som inte finns i Lund. Exkursionerna och fältarbetena var fantastiska! Det var roligt att läsa i just Reykjavik eftersom det är så litet. Det var mycket bra gemenskap och två av dem jag lärde känna är fortfarande några av mina bästa vänner. 

Vad läste du för kurser på Island?

Jag läste en översiktskurs i Islands geologi och en kurs i geokemisk analys. Jag hade inga förkunskaper i kemi men det gick bra ändå. Flera kemister läste också kursen och de hade ett annat perspektiv. Det var intressant att läsa med studenter från andra ämnen. 

 

Josefin Martell - Mikroskop

Josefin Martell
Doktorand

Josefin har läst det här vid Lunds universitet:
•    Masterprogrammet i geologi
•    Naturvetenskapligt kandidatprogram,      inriktning geologi