Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Digitalt boksläpp i Geobiblioteket: Upptäck förhistoriska Skåne 18 utflyktsmål från vulkaner till dinosaurier

Två personer

Visste du att Skåne genom årmiljonerna har legat under vattenytan i ett tropiskt hav, varit ökenområde, och täckts av ett kilometerhögt istäcke? Skåne är geologiskt sett unikt! Samtidigt är många av de geologiska lokalerna och deras innebörd okända eller otillgängliga för allmänheten. Det har helt enkelt funnits få populärvetenskapliga och lättillgängliga beskrivningar. Med den nya boken "Upptäck förhistoriska Skåne – 18 utflyktsmål från vulkaner till dinosaurier" har Olof Peterffy och Ingrid Thulin Olander velat förmedla en sorts geologisk aha-upplevelse, förnimmelsen av att förstå hur olika geologiska händelser har format det Skåne vi ser idag.

I ett lunchsamtal med Mikael Calner, professor i berggrundsgeologi, diskuterade författarna arbetet med boken och det som gör Skåne så geologiskt speciellt. Samtalet sändes live från Geobiblioteket på Geologiska institutionen den 9/4:

Vill du ha texttolkning, tryck på CC i spellistan.