Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

GEON05

Glacial sedimentologi – processer, sediment och landformssystem, 15 hp

Hur formades det svenska landskapet? Eftersom Skandinavien varit centrum för upprepade nedisningar har inlandsisarnas nedbrytande och uppbyggande krafter varit av avgörande betydelse för skapandet av det landskap som vi varje dag ser runt om oss. De flesta av de jordarter och landformer som bygger upp det svenska landskapet är mer eller mindre direkt bildade av landisar eller inlandsisens smältvatten, eller avsatta i issjöar eller ishav. På den här kursen startar vi med isen; vi åker på fältkurs till Hardangerjökulen i Norge och går framför glaciären och uppe på glaciären, och med lite tur en bit under. (Här kan du se en film från exkursionen.) Vi lär oss hur en glaciär fungerar, var smältvattnet bildas och vart det tar vägen samt hur olika sediment och landformer bildas. Hemma i Lund blir det sedan en rad föreläsningar och övningar, varvade med fältundersökningar och laborationer, kartanalyser och flygbildstolkningar, allt för att i slutändan leda fram till att ni skall bli ena hejare på att förstå just hur inlandsisarna format det svenska landskapet!

Exkursionen till Finse i Norge bjuder på spännande vandringar framför och uppe på glaciärer
Exkursionen till Finse i Norge bjuder på spännande vandringar framför och uppe på glaciärer. Foto: Per Möller

Allmänt

Detta är en valfri kurs på masternivå. Om Du ansöker och antas till masterprogrammet i geologi, inriktning kvartärgeologi (NAGEL KVRT) blir Du automatiskt antagen till GEON05 under första halvan av första terminen, se studiegång. Kursen läses under första halvan av höstterminen, se studiegång.

Ansökan

Kurstid: HT1, heltidsstudier
Behörighetskrav: Grundläggande samt 90 hp i geologi inkluderande GEOB21-GEOB25, GEOB01-GEOB04, eller motsvarande kunskaper.
Utbildningsnivå: Avancerad

Ansök hos www.antagning.se

Studievägledare

Karl Ljung
studievagledare [at] geol [dot] lu [dot] se (studievagledare[at]geol[dot]lu[dot]se)

Resurser

Kursplan (pdf, ny flik)
Kurslitteratur (pdf, ny flik)
Schema - Observera att scheman endast är preliminära fram till en månad före kursstart
Canvas
Kursanalys (pdf, ny flik)

Kursansvarig