Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Instruktioner för provtagning

Såga ut en skiva ur veden där du tror att det finns flest årsringar men utan störningar av grenar eller andra oregelbundenheter. Är stocken skadad kan det vara värdefullt att ta ytterligare ett eller flera prover för att få med fler årsringar eller övergången till bark. Sågskivans tjocklek bör vara 1-5 cm eller så att provet håller ihop. Paketera provet så att det behåller ungefär samma fuktighet eller något torrare än vid fyndtillfället och så att det inte skadas under transporten. Skicka med en beskrivning av fyndomständigheterna i försändelsen, gärna med foto. Om flera prover tas ut bör dessa märkas med löpnummer. Föremål som inte tål provtagning eller transport kan ibland dateras på plats utan att skadas. Kontakta laboratoriet för mer information.

Exempel på numrerade inlämnade prover från ett enskilt objekt (t.v.).  Provtagning av takbjälkar i Särslövs kyrka i Skåne (t.h.).
Exempel på numrerade inlämnade prover från ett enskilt objekt (t.v.). Provtagning av takbjälkar i Särslövs kyrka i Skåne (t.h.).

 

Material som ej tillåter sågning kan provtas med kärnborrmaskin (t.v.).  Prover tagna med kärnborrmaskin (t.h.).
Material som ej tillåter sågning kan provtas med kärnborrmaskin (t.v.). Prover tagna med kärnborrmaskin (t.h.).

Kontakt

Hans Linderson
Geologiska institutionen
Lunds universitet
Sölvegatan 12
223 62 Lund


046-222 7891
hans [dot] linderson [at] geol [dot] lu [dot] se (hans[dot]linderson[at]geol[dot]lu[dot]se)