Ann Elofsson
Doktorand
När nationella och globala kolbudgetar ska upprättas är det viktigt att beakta naturens förmåga att lagra kol. Kustområden och marina miljöer har visat sig vara goda kolsänkor. Trots detta är det i dagsläget endast landområden som systematiskt inkluderas vid beräkning av nationella kolbudgetar. I det pressade läge där halten växthusgaser i atmosfären måste reduceras är det av stor betydelse att få och sprida kunskap om de faktorer som påverkar kolinlagringen såväl i positiv som i negativ riktning.
Mitt fil.lic-projekt syftar till att göra en kolskattning av kustområden inom den svenska ekonomiska zonen. Som ett led i arbetet sammanställer jag en GIS-modell som tar hänsyn till såväl vattendjup och geologisk bottentyp vid beräkningen av kollagret. I ett försök att särskilja det kol som transporterats från landområden till kusten från det kol som producerats på plats av marina organismer kommer jag att analysera miljö-DNA och kombinera detta med resultat från geokemiska analyser.
Utöver mitt engagemang som fil.lic-student i Forskarskolan för lärare i klimat och miljö är jag legitimerad gymnasielärare och verksam vid Wasaskolan i Tingsryd där jag undervisar i ämnena Biologi, Kemi och Naturkunskap.