Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Planera din studiegång

I stora drag kan man säga att studiegången inom kandidatprogrammet består av ett basblock, följt av valbara och valfria kurser för att avslutas med ett examensarbete. Det är viktigt att du redan under tiden som du läser på basblocket börjar funder över vilka valbara och valfria kurser som du vill ska ingå i din utbildning. Valbara kurser är de tillämpade geologikurserna som går att välja mellan. Du kan läsa mer om de olika valbara kurserna under ”hela kursutbudet”. De valfria kurserna är kurser som är utanför huvudämnet geologi. När det gäller dina val av valbara och valfria kurserna har du möjlighet att skräddarsy din egen utbildning. Det som bör styra dina val är följande frågor:

  • Vad är jag intresserad av?
  • Har jag några planer på vad jag vill jobba med när jag är klar med min utbildning?
  • Vad krävs för kunskaper och vilka arbetsmetoder används på den potentiella arbetsplats som jag skulle vilja arbeta på då jag är klar med min utbildning?

Mitt råd är alltså att börja titta på detta i god tid så att du får ihop en studiegång där du kan kombinera de valbara kurserna i geologi med de kurser som du vill läsa utanför huvudämnet geologi. Oavsett hur du väljer att göra är det nog bra att fundera igenom frågorna ovan innan du gör upp en plan för dina studier och hur du vill att din slutliga utbildning ska se ut. Sätt upp ett tydligt mål med din utbildning. Gör sedan din planering med gällande examenskrav, dina intresseområden och ditt mål i fokus.   

Ett sätt att göra upp en planering över din egen studiegång är att du tar fram papper och penna och rita upp 6 olika rutor efter varandra (som representerar kandidatprogrammets 6 terminer). Fyll i alla obligatoriska kurser så som kurserna på basblocket samt examensarbetet. Varje ruta ska då fyllas med kurser som tillsammans representerar 30 hp. I de tomma rutorna kan du sedan skriva in de valbara och valfria kurserna som du har tänkt att läsa (tänk på att kolla upp så att kurserna verkligen ges den perioden som du skriver in dem). Riktlinjerna som du har att följa är examenskraven för en kandidatexamen vilket är totalt 180 hp med minst 90 hp i huvudämnet geologi (inklusive examensarbetet) samt 30 hp utanför huvudämnet geologi.