Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

IT-tjänster för studenter

IT-tjänster för studenter vid geologiska institutionen

Som student har du tillgång dels till gemensamma system för alla studenter vid universitetet och dels till system unika för Geologisk institutionen. Det som hanteras av institutionen är i huvudsak fillagring/delning/backup.

På studentportalen http://student.lu.se finns mer information om centrala funktioner. Nedan beskrivs det som gäller vid Geologiska institutionen.

Datorkonton

För att kunna logga in på servrar och datorer vid institutionen behövs både ett "Novell"-konto och ett Student-konto. Novell-kontot ger dig tillgång till din egen filmapp och till gemensamma filmappar. Student-kontot ger dig bl.a. tillgång till det trådlösa nätet och till skrivarna.

Novell-kontot får du genom att söka upp Gert Pettersson (rum 235, tel +4646-2228693).

Användaruppgifter för Student-kontot får du med posten innan kursstart. Med Student-kontot följer också ett e-post-konto. Student-kontot används för olika former av utskick från institutionen och det är därför viktigt att du kollar e-posten på det kontot! Om du inte har lust att kolla det så skall du vidarebefordra e-posten från ditt Student-konto till en e-post-adress som du kollar. Detta gör du genom att gå till http://student.lu.se och logga in där. Välj Min E-post=> Settings=> Forwarding and POP/IMAP=> Add a forwarding address. Lägg här in den adress du vill att Student-e-posten skall vidaresändas till.

Datorsalen

På datorerna i datorsalen loggar man först in med sitt Novell-konto. Får man ytterligare en inloggningsruta för inloggning till "this computer" så loggar man där in med sitt Student-konto enligt formen uw\<Student-konto> T.ex uw\geo09abc och tillhörande lösenord.

Spara ingenting på C: eller på datorns skrivbord! Om något händer med datorn kommer den att ominstalleras och då försvinner allt som ligger på C: och skrivbordet. Spara på G: eller M: (se nedan) istället.

Var också försiktiga med USB-minnen. Använd dem bara för att kopiera filer. Originalfilerna bör finnas någon annanstans också (t.ex. på G:). USB-minnen glöms, tappas och går sönder ganska ofta.

Var noga med att logga ut från datorn när du är klar. Som inloggad är du ansvarig för vad som görs från datorn.

Filkataloger

När du har loggat in på datorerna i datorsalen eller via websidorna http://filr.geol.lu.se eller http://helag.geol.lu.se/netstorage så kommer du åt filkatalogerna på Geologens servrar. De kataloger som är aktuella för dig är

  • G: (Home, My Files) - som är din hemkatalog. Bara du kommer åt den katalogen och du kommer åt den från alla datorer du loggar in på. Här bör du spara dina personliga filer för att ha dom lättåtkomliga.
  • M: (Net Folders=>Students) - är studenternas gemensamma katalog. Här kan ni t.ex. ha gemensamma projekt och grupparbeten.

Både G: och M: säkerhetskopieras varje natt.

Utskrifter

Från och med nyår är det bara vårt nya utskriftssystem, Papercut, som skall användas. Du som fortfarande har pengar hos Payex i vårt gamla system Unliflow kan följa den här rutinen för att få återbetalt det som återstår hos Payex: http://www.print.lu.se/papercut/guider/ta-ut-pengar-fraan-payex/

Utskrifterna görs från datorsalarna till den gemensamma skrivarkön "Papercut". Man kan sedan välja att gå till vilken ansluten skrivare som helst och plocka ut sin utskrift. Det är först vid utskrift som det kostar något. De närmsta Papercut-anslutna skrivarna är "Trilobit 2" i datorsalen, "Trilobit 1" utanför datorsalen och en skrivare i Geobiblioteket. För att kunna skriva ut behöver du först registera ett betalkort eller köpa värdebevis i systemet.

Kostnaden per sida är:

  • Svarvit A4 – 50 öre
  • Svartvit A3 – 1 kr
  • Färg A4 – 1 kr
  • Färg A3 – 2 kr

Vid dubbelsidig utskrift får man 10% rabatt.

Mer information finns på sidan http://print.lu.se/

Övrigt

Om du har frågor synpunkter eller hittar något som inte fungerar är du välkommen att kontakta Gert Pettersson (Rum 235, bakom Pangea, gert [dot] pettersson [at] geol [dot] lu [dot] se, +46462228693)

Sidansvarig: