Geofysiker, drönare och geologer ger tillsammans en bättre bild av berget

Författare:
  • Peter Jonsson
  • Leif Johansson
  • Sara Johansson
  • Per-Ivar Olsson
  • Torleif Dahlin
Publiceringsår: 2019-01-24
Språk: Engelska
Sidor: 52-55
Publikation/Tidskrift/Serie: Bygg & teknik
Nummer: 1/19
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Förlags AB Bygg & teknik

Abstract english

Teknisk geologi vid Lunds tekniska högskola har i ett nyligen slutfört projekt, finansierat av Stiftelsen Bergteknisk Forskning (BeFo), undersökt om geofysiska mätningar med DCIP (kombinerade resistivitets- och IP-mätningar) kan ge bättre information om bergmassan i samband med planeringen av tunnlar och andra bergarbeten samt berguttag i bergtäkter. Resultaten bekräftar att DCIP i den undersökta miljön kan användas för att indikera lervittrade zoner, svaghetsstrukturer och uppkrossade zoner. Detta visar på att det går att underlätta och förbättra prognosarbetet, genom att ännu en möjlighet ges att bedöma bergmassans kvalitet innan byggfasen inleds.

• Geotechnical Engineering

Published
  • Geophysical and geological survey of rock quality in Dalby quarry for detailed comparison in 3D
  • ISSN: 0281-658X