Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Elisabeth Einarsson

Jag är paleontolog och arbetar på deltid med min doktorsexamen rörande marina ekosystem från kritatiden vid Geologiska institutionen. Jag arbetar även som universitetsadjunkt i naturvetenskapens didaktik vid Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet, Kansli N. Jag är ETP-lärare (Excellent Teaching Practitioner) och ingår i den pedagogiska akademin.  

 

Som Universitetsadjunkt i naturvetenskapens didaktik har jag kursansvar samt undervisar vid Naturvetenskapliga fakultetens högskolepedagogiska introduktionskurs ”Högskolepedagogik i teori och praktik” som ges både på svenska och engelska. Jag är också projektledare för projektet ”den nya lärarfortbildningen” som är fortbildning för grundskole- och gymnasielärare inom de naturvetenskapliga ämnena med fokus på lärarnas behov, skolans styrdokument och den senaste forskningen. Förutom detta arbetar jag med breddad rekrytering i form av ett samarbetsprojekt med Folkhögskolan Hvilan. Jag ingår även i den pedagogiska enheten PLUS.

 

I mitt forskningsprojekt vid Geologiska institutionen studerar jag paleoekologi, paleobiogeografi samt paleomiljö med fokus på marina vertebrater (så som plesiosaurier, mosasaurier, sköldpaddor, krokodiler, benfiskar och broskfiskar) från sen kritaperiod (ca 80 miljoner år sedan) från den så kallade Kristianstadbassängen som är belägen i norra Skåne. Projektet omfattar även landlevande vertebrater så som dinosaurier och flygödlor (pterosaurier). I min studie använder jag mig av fossil från äldre samlingar, men har även samlat in nytt material genom tre omfattande utgrävningar vid Ivösjön i nordöstra Skåne. Med hjälp av högupplösande stratigrafisk korrelation, baserat på belemniter, ammoniter och stabila kolistoper, av mellersta campan (d.v.s. för ca 80 miljoner år sedan), gör jag globala jämförelser mellan faunorna i Kristianstadsbassängen och Western Interior Seaway i Nordamerika. Detta för att i detalj försöka klargöra omfattningen och bakgrunden till en eventuell interkontinental faunaomvälvning som kan ha orsakat ett massutdöende bland marina reptiler under mellersta campan.

 

Utöver detta brinner jag för samverkansuppdraget (tredje uppgiften). Jag är med i Lunds universitets forskarturné där jag håller i ca 25 dinosaurieföreläsningar för förskolebarn per år. Dessutom brukar det bli ytterligare föreläsningar om dinosaurier och min forskning för barn, elever och lärare i för-, grund- och gymnasieskola. För att synliggöra geologin ännu mer i skolan har jag startat upp "Resurscentrum för geologi i skolan" som förutom föreläsningar om geologi och geologilådor även erbjuder lärarfortbildningsdagar om geologi. Jag är därutöver även delaktig och involverad i både svenska och internationella forskningsprojekt om geologi i skolan.

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Elisabeth Einarsson
E-post: elisabeth [dot] einarsson [at] science [dot] lu [dot] se

Universitetsadjunkt

Kansli N

+46 46 222 48 53

B160

Sölvegatan 27, Lund

39

Doktorand

Berggrundsgeologi

+46 46 222 15 41

Sölvegatan 12, Lund

16