Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Anders Lindahl

Jag heter Anders Lindahl, jag är professor i labortiv och experimentell arkeologi och sedan 1984 föreståndare för Keramiska Forskningslaboratoriet. Laboratoriets verksamhet är huvudsakligen inriktat på bearbetning och analys av keramik som påträffats vid arkeologiska undersökningar. Min uppgift på laboratoriet är att initiera och driva forskningsprojekt inom ämnet ceramologi.
Jag disputerade 1986 i Medeltidsarkeologi. Avhandlingen som heter ”Information through Sherds” kan främst ses som en metodstudie i hur man kan applicera olika laborativa analyser på ett keramikmaterial och därigenom belysa olika skeenden i såväl hantverket (framställningsmetoder, funktion etc.), som i förändringen/utvecklingen av platsen där keramiken påträffats.

Sedan 1988 har jag varit involverad i olika projekt i Sydöstra Afrika. Bland de project jag haft ansvar för är exempelvis "Ceramics, Metal Craft and Settlement in southeastern Zimbabwe since AD 1400" (finansierat av Sida/SAREC). Projekt mål har varit att dels undersöka förändringar i hantverkstraditioner och dels med hjälp av den materiella kulturen belysa samspelet mellan centralplats (t. ex. stad, borganläggning) och omland (t. ex. by, gård). Tillsammans med Prof. Pikirayi UP, Pretoria, Sydafrika är jag ansvarig för projektet "Ceramics and the Ethnographic Present". Målsättningen med projektet är att finna vägar att förstå kulturella processer och gruppidentiteter inom det yngre järnålderssamhället i södra Afrika(finansierat av NFR South Africa och VR/Links).
Ett av forskningsprojekten som rör keramik i Sverige heter "Yngre svartgods – den moderna keramikens intåg i Sverige" och är främst inriktat på att se hur det gamla traditionella keramikhantverket påverkas genom introduktionen av en helt ny produktion. Projektet är ett samarbete med Doc. O Stilborg och finansieras av Crafoordska Stiftelsen. Vidare har jag i samarbete med Doc. Jan Peder Lamm studerat den tidiga tegelproduktionen i Sverige, främst genom analyser av tegel från Tegelugnen i Gamla Boo utanför Stockholm.

Personlig hemsida

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Redaktör

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Redaktör

Sidansvarig:
Anders Lindahl
E-post: anders [dot] lindahl [at] geol [dot] lu [dot] se

Professor

Kvartärgeologi

+46 46 222 78 83

+46 73 374 55 92

430

Sölvegatan 12, Lund

16